woensdag 31 oktober 2012

Ontwerpen met hout

Een tijdje geleden hebben we een gastles gehad over hout en die vond ik best interessant, dus daarom nog een post hierover. Hij legde ons het gebruik van hout uit en dan vooral in combinatie met onze opdracht.

Hout kan niet tegen continu water.
Je moet dus altijd opletten dat er geen water blijft liggen. Dit kan door het gebruik van schuine kanten en te zorgen voor afwatering door bijvoorbeeld gootjes.

De gemeente mag alleen gebruik maken van natuurvriendelijk gekapt hout.
Je zou verwachten dat je dan zou moeten kijken of het een FSC certificaat hebt, dit blijkt echter niet zo zijn. Het FSC certificaat houdt in dat je precies kan terug volgen waar een bepaalde boom vandaag kwam. Sommige landen kunnen een FSC certificaat zetten op niet goed gekapt hout. Je moet dus goed kijken uit welk land het komt en of dat betrouwbaar is. Natuurlijk zijn er ook Nederlandse bedrijven die hout leveren.

Algemene weetjes over hout:
  1. Er zijn een half miljoen houtsoorten.
  2. Aan de grote van een ring van een boom kan je zien of het een koud jaar of warm jaar was. Koud jaar = kleine jaarring, warm jaar = grote jaarring.
  3. Er bestaat ook onderhoudsvrij hout.
  4. Hout valt te recyclen.
  5. Hout bestaat er in verschillende kleuren.
  6. Er kunnen ook verschillen in zitten ook al heeft het dezelfde naam. Het is natuurlijk ook afhankelijk van waar het gegroeid is.
  7. Je hebt naaldhout en loofhout
  8. Anysotroop (inwendige krachten in verschillende richtingen) en ysotroop (inwendige krachten in zelfde richting).
  9. Hout zet altijd in de dwars richting uit.
Wat er dus duidelijk uit wordt is dat als je met hout gaat werken dan is er een groot aanbod mogelijk. Soms wordt het dan handig om even met een specialist te bellen voordat je een van de algemeen bekende houtsoorten kiest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten