zondag 11 november 2012

De ontwerpen en Vlissingen



Walcheren onder water in de Tweede Wereldoorlog
Eén van de bekendste oorlogen in de geschiedenis van Nederland is de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945). Ook Vlissingen kreeg het zwaar te verduren tijdens deze oorlog. Hieronder een verslag van het verloop van deze verschrikkelijke tijd in Nederland, Zeeland en Vlissingen.
De Duitse inval
Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen. Frankrijk en Engeland verklaarden nu de oorlog aan Duitsland. Nederland wilde zich niet bemoeien met de oorlog, net zoals dat gelukt was in de Eerste Wereldoorlog. Helaas lukte dat geen tweede keer. Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Hoewel we al eens gewaarschuwd waren voor een inval van de Duitsers, was ons land toch verrast. De Duitsers hadden veel modernere en nieuwere wapens dan de Nederlanders. Zeeland ontsnapte niet aan deze geweldige Duitse oorlogsmachine.

Bommen op Vlissingen
Duitsland bombardeerde Middelburg op 17 mei 1940. Een groot deel van de binnenstad werd zwaar getroffen Dit kwam vooral door de brand die het bombardement veroorzaakte. Enkele oude gebouwen, waaronder het Stadhuis en het Abdijcomplex, werden voor een groot deel verwoest. Ook Vlissingen werd zwaar getroffen. Vlissingen ligt aan de Westerschelde en dat was voor de Duitsers ideaal om gebruik van te maken. De Westerschelde eindigt bij de haven van Antwerpen. Die haven is heel groot en belangrijk. Daarom controleerden de Duitsers vanuit Vlissingen welke schepen, met misschien wel wapens aan boord, naar Antwerpen voeren.

Door meer dan tachtig bombardementen op Vlissingen, lagen aan het einde van de oorlog veel huizen in puin of waren zwaar beschadigd. Vanuit vliegtuigen werden de bommen op Vlissingen gegooid. De bommen waren vooral gericht op militaire doelen, zoals de scheepswerf De Schelde, het treinstation en de veerboten. De bewoners schuilden in schuilkelders of bunkers. Sommige bunkers staan nog steeds in Vlissingen, bijvoorbeeld de bunker op de Oranjedijk en de Nollebunker onder het Windorgel op de Boulevard. Soms misten de bommen hun doel en kwamen terecht op huizen. Er zijn toen veel burgerslachtoffers gevallen.
Walcheren onder water
Om de Duitsers uit Walcheren te verjagen, bombardeerden onze bondgenoten in 1944 de Walcherse zeedijken. Een groot deel van Walcheren liep onder water. Dit begon op 7 oktober. De dijken bij Fort de Nolle in Vlissingen en bij Ritthem werden gebombardeerd. Hoewel het water toen sneller oprukte, was het nog niet genoeg. Verschillende andere dijken op Walcheren werden ook platgegooid. Tot
slot werden op 24 oktober de schutsluizen bij Vlissingen gebombardeerd waardoor het zeewater door het Kanaal door Walcheren kon oprukken. Het doel was behaald. Enkele dagen later trokken de Duitsers zich terug. Het klinkt natuurlijk heel gek dat de bevrijders onze stad onder water zetten. Maar dat was de enige manier om de Duisters te verjagen.

De verovering van Vlissingen
Op 1 november 1944 kwamen de Engelse en Canadese troepen naar Westkapelle en Vlissingen. Het veroveren van onze stad lukte slechts straat voor straat. Op 2 november waren er aan het eind van die dag nog twee plekken over in Vlissingen waar Duitsers zaten: Hotel Britannia en het Havengebied. Op 3 november bestormden de Schotten het hotel. In een kelderbunker vonden ze de Duitsers die ze meteen gevangen namen. Vlissingen was vanaf toen bevrijd. Het Duitse leger was op 8 november in heel Walcheren verslagen.



Bevrijding
Pas op 5 mei 1945 werd ook het noorden van Nederland bevrijd. De bevrijders werden als helden ontvangen. Iedereen was op straat en vierde feest. Zoals je waarschijnlijk wel weet, vieren we daarom nog steeds ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag in Nederland. 

www.vlissingen.nl




Mijn ontwerpen zijn robuust, stevig en groot. Ze zien eruit dat ze de hierboven genoemde rampen aan kunnen. Het zijn onverwoestbare golfbrekers. Door het creëren van centralere punten op de boulevard sluit aan bij de toekomst het meer aantrekkelijker te maken voor toeristen. Door minder banken maar hiervoor de prullenbakken zo te maken dat je erop kan leunen krijgen de mensen een actievere houding. Dit past weer bij de fysieke werkgedachte die mensen bij Vlissingen heeft. Het sluit dus aan bij Vlissingen, de geschiedenis er van, zee en maritiem, toerisme en de toekomst van Vlissingen.





 

Leerdoel Engineering

Leerdoel Engineering
Je kunt een serie van producten binnen een productfamilie optimaliseren.


Onder dit bericht vind je de postst die ik hieraan gekoppeld hebt. Dit staat in het witte blokje onder de datum en tijd van deze post, aangeven met Ook hierbij geleverd is de link hiervan http://svenoostendorpblok5.blogspot.nl/search/label/Leerdoel%20Engineering



Je kunt een productconstructie‐technisch optimaal dimensioneren voor de functie.

Er zijn beslissingen gemaakt op verhoudingen van mensen, omgevingsfactoren en de interactie met de gebruiker.
  1. Uiteindelijke Maattekeningen
  2. Constructies

Kijkend naar de gehele productieketen, kun je een product optimaliseren naar prijs door deze modulair op te bouwen en de principes van standaardisatie toe te passen.


Mijn bank bestaat uit een onderstuk, die ook voor mijn prullenbak wordt gebruikt, en een 4 dezelfde bankonderdelen. De prullenbak maakt dus ook gebruik van dit onderstuk en kan de functie van een asbak overnemen. Er is dus gedacht aan modulariteit en standaardisering in mijn ontwerpen.
  1. Constructies 
  2. Kostprijzen
  3. Optimalisatie technieken - Modulair ontwerpen

Je kunt op product- en onderdelenniveau een onderbouwde keuze voor een make‐or‐buy beslissing.
Het meeste wordt zelfgemaakt. Het enige dat per prullenbak ingekocht moet worden zijn: 2 scharnieren, 3 M8 beton bouten en een slot. De rest kan allemaal gefabriceerd worden bij de producent.
  1. Kostprijzen

Je kunt een volledig Productdocumentatie document opstellen voor de productie.
Er zijn maten opgesteld, met materialen en hoe het in elkaar wordt gezet. Ik zou hiermee met gemak in overleg kunnen met een producent.
  1. Uiteindelijke Maattekeningen
  2. Constructies

Leerdoel Ontwerp

Leerdoel Ontwerp
Je kunt voor een B2B markt een productfamilie modulair maken.

Onder dit bericht vind je de postst die ik hieraan gekoppeld hebt. Ook hierbij geleverd is de link hiervan http://svenoostendorpblok5.blogspot.nl/search/label/Leerdoel%20Ontwerp

Je kunt een afgewogen keuze maken voor het ontkoppelpunt in een standaard product om customisation voor specifieke klanten mogelijk te maken.

Er zijn 2 manieren voor het maken van custom product voor een klant. De eerste is wat wij nu doen je werkt voor ontwerp bedrijf en krijgt van een klant de opdracht om iets specifieks voor hun te ontwerpen. Hier zorg je ervoor dat het hele ontwerp voor hun speciaal gemaakt is. De tweede manier is je maakt een ontwerp dat simpel aan te passen is dat je hem aan meerdere klanten custom kan verkopen. Dus wij werken dit blok voor de eerste, ik heb de keuze voor 2e manier niet gekozen zodat Vlissingen weet dat het ontwerp specifiek voor hun is. Manier 2 is wel weer iets om mee te nemen in volgende projecten.
  1.  Optimalisatietechnieken - Configuratie beheer
  2. Optimalisatietechnieken - Modulair ontwerpen

Je kunt een opgestelde vormentaal eenduidig toepassen op een productfamilie.

Hier in hebben we even les gekregen. Wat we hier vooral in leerde was dat voor een productfamilie wil je bepaalde vormen terug laten komen in je producten. Dit houdt echter niet in rechtstreeks overnemen dan doet je ontwerpen geen goed. Waar je dit goed kan zien in dit project is bij me bank en prullenbak in de conceptfase en daarna in de materialisatie. Ik wilde de zelfde vormen maar bij de ene op zijn kop toepassen bij mijn prullenbak en bank. Bij de conceptfase hadden de ontwerpen bijna dezelfde vormen, dit maakte mijn prullenbak er slechter uitzien omdat ik geen gebruik maakte van de verhouding. In de materialisatie heb ik hier wel rekening gehouden waardoor die er veel beter uitziet.
  1.  4x90 Bench
  2. Stand at me Bin
  3. Productfamilie 2

Je kunt een product ontwerpen dat geschikt is voor alle gebruikers in de keten.

Wij hebben het bij meerdere vakken gehad over het ontwerpen voor alle gebruikers in de keten. De gebruikers in de keten zijn: Gebruiker, producent, assemblage, plaatsing, onderhoud & schoonmaak, koper en beslisser. Je deelt deze in op belangrijkheid en past hier je ontwerp op aan. Ik heb veel aandacht gehad bij gebruiker, assemblage, plaatsing, onderhoud & schoonmaak en beslisser. Met koper en productie wat minder. De productie is meer achteraf gedaan en we hadden in dit project geen contact met de koper maar met zijn beslisser. De beslisser bepaalt dus over die het wel of niet aan de koper laat zien. Hieronder wat posts die zijn voor gebruikers in de keten.

  1. Optimalisatie technieken - Bedrijfszekerheid
  2. Constructies
  3. Uiteindelijke Maattekeningen
  4. Corrosiewering en Corrosiebeheersing
  5. Procesboom

Optimalisatie technieken - Configuratiebeheer



Deze workshop ging over het gebruik van mass custumization. Mass customiszation wordt steeds populaider en moet je dus weten wanneer je dit kunt gebruiken en hoe je er mee om moet gaan.

Mass customization
Mass customization is het op de markt brengen van duurzame massaproducten waarvan de eigenschappen in grote mate bepaald door een individuele consument. Om mass customization mogelijk te maken moeten bedrijven in staat zijn  zeer veel varianten van producten te maken. Daarnaast moet er ook een productconfigurator worden ontwikkeld waarmee de consument kan aangeven welke producteigenschappen hij of zij wil hebben. Productconfiguratoren hebben meestal een technologische uitstraling. Er zijn drie aspecten waar een productconfigurator aan moet voldoen. Ze moeten consumenten in staat stellen betrouwbare beoordelingen van het samengestelde product te maken, onzekerheid over de gemaakte keuzes reduceren en de moeite met het samenstellingsproces beperken.
Bij mass customization wordt er pas geproduceerd op het moment dat het product besteld is. Omdat bij mass customization geen voorraad nodig is kunnen ze besparen om voorraadkosten. Het moet zo wel zo snel mogelijk worden geproduceerd zodat er geen lange levertijd is voor de klant.
Er is de afgelopen jaren een duidelijk trend ontstaan van individualisering in de samenleving. Hier is mass customization dus op gericht. Door zelf te bepalen wat je terugziet in het product heeft de consument hier meer voor over. Er moet dus goed overgebracht worden wat een beslissing inhoud en wat voor veranderingen dit met zich mee brengt. Wat mensen weerhoud van het kopen van deze producten, is dat door de aan consument aangepaste product niet terug kan worden gestuurd als het niet bevalt. De klant wordt ook steeds slimmer. Door het gebruik van communicatie middelen zoals internet kunnen producten makkelijker vergeleken worden op prijs en functies. Uiteindelijke zal de consument moeten kiezen of hij een product koopt dat die nooit in het echt heeft gezien of niet.
Er zijn een aantal verschillen tussen de traditionele keuze van een product en die van een mass customization omgeving. Een belangrijk verschil is dat consumenten eigenschappen kiezen in plaats van producten. Elke keer dat een consument een eigenschap kiest, wordt er een stukje van het nieuwe product gekozen.


Product Data Management
Het managen van informatie omvat een aantal functies:
1.      Data Vault & Document Management
2.      Product Structure Management
3.      Classification
4.      Configuration Management
5.      Visualisation
De vault heeft de hoofdfunctie het bieden van een bewaarplaats waarin informatie veilig en eenduidig kan worden opgeslagen en bewaakt. Niet iedereen mag hierin toegang krijgen tot alle informatie, en de informatie moet in het systeem centraal en veilig kunnen worden opgeslagen.
Document management is het bewaken en beheren van de data in de vault. Document management systemen kunnen niet veel meer dan die twee eigenschappen.
Metadata is informatie over informatie. Denk aan de datum, bij welk project het hoort, type van bestand en grootte van het bestand. Metabestand moet het makkelijker maken om bestanden te delen met collega’s en terugvinden van bestanden. Bij het zoeken maak je gebruik van de parameters die horen bij het gezochte bestand.
Het Gigo principe (garbage in is garbage out) houdt in dat voor het zo schoon en georganiseerd mogelijk te houden van het PDM systeem er door de organisatie verplichte velden moeten worden ingevuld. Voor de check-in/-out moeten ook afspraken worden gemaakt, deze hebben te maken met wat er gebeurt met het opslaan van aangepaste versies.
Product structuur geeft aan hoe het product uit zijn onderdelen is opgebouwd. De onderdelen kunnen weer gehaald worden uit de stuklijst (ook wel Bill of Material genoemd) waarin alle onderdelen die in het product verwerkt gaan worden staan.
Configureren is het samenstellen van een product uit zijn verschillende onderdelen: het kiezen en combineren van onderdelen die samengebouwd uit een product met de gewenste functionaliteit vormen.


Opdracht
Er moest een eenvoudig product met verschillende klantconfiguraties ontworpen worden. Vanwege tijd en mijn nog niet echt gevorderde SolidsWorks ervaring heb ik voor een hamer gekozen met weinig figuraties. Hier voor heb ik 6 onderdelen gemaakt en hiermee kon ik 12 totaal figuraties maken. Ook staat er bij uitgelegd hoe de status- en versiebeheer zou moeten werken. 



 Verschillende statussen
De status van een document kunnen verdeeld worden in verschillende stappen. Bij elk document wordt in de status aangegeven wie hier aan mogen werken. Dit kan per persoon zijn per afdeling of kan juist aangeven dat de volgende afdeling hier aan mag gaan werken. Er wordt ook in aangegeven hoe ver het af is, of nog schets is concept, prototype, definitief ontwerp et cetera. De verandering tussen deze fases wordt meestal aangegeven door een goedkeuring van een andere afdeling.

Versiebeheer
Omdat meerdere mensen met dezelfde bestanden werken moeten er afspraken zijn zodat problemen worden voorkomen. Versiebeheer is handig wanneer een document regelmatig wordt aangepast. Lezers van het document willen dan weten of er een aanpassing in het document is aangebracht, welke dat is en door wie het is aangebracht. Lezers kunnen actuele versies met vorige versies van documenten vergelijken en deze (indien voldoende rechten) herstellen door bijvoorbeeld het 'terugzetten' van een vorige versie. Alle versies worden bij elkaar dus opgeslagen, voorzien van datum tijd, versie, laatste persoon die eraan gewerkt heeft. Dit wil je natuurlijk dat het door een soort programma van zelf wordt gedaan.
 


Optimalisatie technieken - Bedrijfszekerheid

Als bedrijf wil je altijd een zo'n hoog mogelijke bedrijfszekerheid behalen. Dit doe je als ontwerper door het risico van faaltoestanden zo laag mogelijk te maken.

Bedrijfszekerheid valt onder te verdelen in de volgende facetten:



1.       Bedrijfszekerheidtheorie: de mathematische benadering van bedrijfszekerheidproblematiek met statische en stochastische middelen
2.       Meten, testen en toetsen: testen van een deel van de producten gedurende relatief korte tijd
3.       Bedrijfszekerheidanalyse: verzamelen, reduceren en op andere wijze bewerken van foutgegevens
4.       Ontwerptechnieken: Het verhogen van inherente bedrijfszekerheid, door extra berekeningen, goed onderhoudbaar maken en opgezette tijden bijstellen van het ontwerp
5.       Management Het ontwikkelen van administratieve en logistieke ondersteuning voor goede organisatie voor ontwerpen, ontwikken en produceren

Het risico van Faaltoestanden kan beoordeeld worden met behulp van het risicoprioriteitsnummer
(RPN). Dit doe je door 10 stappen te ondernemen. Stap 1 faaltoestanden bepalen. Stap 2 effecten
beschrijven van die faaltoestanden. Stap 3 bepaal de ernst (E), denk aan schade aan milieu, mens,omgeving en product zelf. Stap 4 bepaal de mogelijke oorzaken van elk gevolg. Stap 5 bepaal de waarschijnlijkheid dat de oorzaak optreed (O). Stap 6 controles bepalen voor de productie en voor bij ontwerpen (zoals controleberekeningen en tests). Bepaal hoe groot de kans is dat de oorzaak ontdekt (ontdekking K) wordt. Stap 8 bereken RPN voor elke faaltoestand. Stap 9 sorteer de faaltoestanden op grote van het gevaar, en genereer actieplannen/alternatieven om het RPN ervan omlaag te brengen. Stap 10 bereken RPN voor de gecorrigeerde faaltoestand, herhaal stap 9 en 10.


Hier onder een RPN berekening gemaakt voor mijn hovercraft van een ouder project.